Haber

Dünyanın dört bir yanından aile içi şiddet telefon görüşmesi

Aile içi şiddet acil yardım hattına Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) kurulduğu 2007 yılından bu yana 80 binin üzerinde yardım daveti geldi. Sadece Türkiye’den değil, yurt dışından da Mayıs 2023’te gelen 452 davet sınırına kadar destek isteyenler var. o ülkelerdeki yardım sistemlerini bilmemek.

89 bin yardım çağrısı

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun hazırladığı rapora göre, Mayıs ayında 0212 656 96 96 ve 0549 656 96 96 sınırlarında ulaşılabilen aile içi şiddet için acil yardım limitine Mayıs ayında 452 davet geldi. Mayıs ayında gelen yardım davetlerinde İstanbul 47 ile birinci sırada yer aldı. Bunu Aydın, Şanlıurfa, Adana ve Diyarbakır olmak üzere toplam 32 ilden yardım davetleri izledi.

Rapora göre; Mayıs ayında “Acil Yardım Hattı”na gelen ve yeni kayıt açılan 103 şiddet olayının 73’ü aile içi şiddet ihbarıydı. Bu şiddet bildirimlerinin 41’i eş şiddetiydi. 74 davetiyeye hukuki bilgi verilirken, 29 davetiye karakola, 10 davetiye barolara yönlendirildi.

Hattın hizmete girdiği 15 Ekim 2007 tarihinden bu yana 81 ilde ve yurt dışından toplam 89.745 yardım çağrısı alınmıştır.

Birçok ülkeden aile içi şiddet raporları

Yardım çağrıları sadece Türkiye’den değil, dünyanın farklı ülkelerinden de geliyor. TKDF’nin raporuna göre Almanya, Fransa, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Hollanda, Avustralya, ABD, Suriye, İsviçre, İran, Tunus, İngiltere, İsveç, Romanya, Libya, Japonya, Ukrayna, Gürcistan, Kenya, Kanada, Kazakistan, Yunanistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve Kıbrıs’tan da aile içi şiddet raporları var.

Rapora göre 2023 yılında Almanya, Fransa, Azerbaycan ve ABD’den bildirimler geldi. Genel sayı olarak az da olsa yurt dışından toplam 9 yardım daveti kaydedildi.


Canan Güllü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel BaşkanıFotoğraf: DW/H. Köylü

“Dünyanın dört bir yanından yardım isteyin”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Canan Güllü, yurtdışından gelen davetlerin aranan ülkedeki sistemin bilinmemesinden kaynaklandığını belirterek, “Dünyanın her yerinden yardım çağrıları var. .” Örneğin Almanya Hamburg’dan ya da Münih’ten ararsa o bölgede arayabilecekleri ilgili kişilerin iletişim bilgilerini paylaşıyoruz” dedi.

DW Türkçe’ye konuşan Güllü, yurt dışından gelen aramalar arasında Türkiye’deki yakınlarına destek isteyenlerin de olduğunu söyledi. Güllü, “Örneğin Münih’ten arayan bir kişi Kars’ta kız arkadaşının aile içi şiddete maruz kaldığını bildirdi. İlgili makamlara bildirdik.”

“Yurt dışında sorun çözülmezse nasıl adımlar atıyorsunuz?” sorusuna Canan Güllü, “Elbette sıkıntıların devam ettiği durumlar oluyor. Sonra konsoloslukları, büyükelçilikleri arıyoruz, ilgili olanlardan içeri giriyoruz” dedi.

Güllü’nün verdiği bilgiye göre yurt dışından yapılan aramalarda bir diğer etken de o ülkedeki çağrı merkezlerinde “Türkçe” bilen kimsenin olmaması.

“Psikolojik ve fiziksel şiddet kullanılıyor”

TKDF’nin raporuna göre bildirilen şiddet vakalarının yüzde 38,6’sı psikolojik, yüzde 35,6’sı fiziksel şiddet. Gelen aramaların %10,9’unu toplumsal şiddet, %6,9’unu cinsel şiddet ve %7,9’unu ekonomik şiddet oluşturuyor. Raporda, “Analizde şiddet türleri arasında kavramsal olarak ayrım yapmak kolay olsa da gerçek hayatta bu o kadar kolay değil. mağdur üzerindeki derin etkileri nedeniyle diğerlerinden sıyrılır ve dile mağdur tarafından getirilir”.

Rapora göre saldırganların yüzde 38,1’i eş, yüzde 6,3’ü ise aile bireyleri. Bu oranı yüzde 6,3 ile eski eşler takip ediyor. Mayıs 2023’te failler arasında erkek arkadaşlar yüzde 4,8, eski erkek arkadaşlar yüzde 3,2 oldu.

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

haberyenisarbademli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu