Haber

Tsipras, hükümet kurma görevini de reddetti: Yunanistan yeniden seçim yolunda

Yunanistan’da 21 Mayıs seçimlerinin ardından anayasal prosedür kapsamında Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile görüşen SYRIZA lideri Alexis Tsipras, hükümeti kurma görevini üstlenmedi.

Tsipras, Cumhurbaşkanı’na yaptığı açıklamada, “Hükümeti oluşturmak için gerekli dengeler oluşmuyor. Göreve başlamayacağımı söylemek ve kurumsal yükümlülüğümü yerine getirmek için sizi ziyaret ediyorum” dedi.

‘YÖNETİM DEĞİŞTİRMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT KAÇIRDI’

“Efimerida ton Sintakton” gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ile görüşmesinin ardından Tsipras, kolay göreli seçim sistemine atıfta bulunarak “ülkenin yönetim şeklini değiştirmek için önemli bir fırsatın kaçırıldığını” belirtti.

Tsipras, PASOK ile uzun vadeli ilerici bir hükümet hedefinin çökmesi ve Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) uzun zaman önce işbirliği olasılığına “Hayır” demesinin ardından hükümeti kurma görevini Cumhurbaşkanı’na geri verdiğini söyledi.

‘DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ŞARTLAR YARATACAK’

Tsipras, başkanlıktan ayrılırken “Sonuç bizim için beklenmedik şekilde acı verici bir şok oldu. Toplumun geleceği için korkularım var” dedi. Tsipras, “Son dört yıldaki davranışları hukukun üstünlüğüne, demokrasiye ve çoğulculuğa saygı göstermemiş olan Yeni Demokrasi her şeye kadirdir.” dedi.

Tsipras, “Bizim için en büyük sorun, antidemokratik uygulamaların tekrarını nasıl önleyebileceğimizi görmek. Tüm sorumluluğu alıyorum ve incittiğimiz insanlardan, yüzbinlerce SYRIZA arkadaşından, savaşçısından ve seçmeninden özür diliyorum. Benim ahlakım ayakta durmaktır.” ve savaş.”

DEVLET GÖREVİ ÜÇÜNCÜ ŞAHIS: PASOK’A GİTTİ

Yunan kamu radyo ve televizyon kuruluşu ERT’ye göre, Çipras’ın hükümeti kurmak için dönmesinin ardından, Başkan Sakellaropoulou, seçimleri üçüncü sırada tamamlayan PASOK başkanı Nikos Androulakis ile telefon görüşmesi yaptı. Androulakis’in Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından hükümeti kurma görevini üstlenmek üzere saat 18.30’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelmesi bekleniyor.

YENİ PARLAMENTO SATILACAK

Yeni hükümeti kurma çalışmalarının ardından sıra, 28 Mayıs Pazar günü saat 18.00’de yeni meclisin yemin etmesi olacak. Aynı günün akşamı, TBMM’nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve 25 Haziran seçimleri için yeni sandık daveti yayımlanacak.

Gelecek hafta, üç yüksek mahkemenin liderlerinden biri, büyük olasılıkla Sayıştay Başkanı John Salmas, ülkeyi seçimlere götürmek üzere geçici başbakan olarak atanacak. Güçlendirilmiş nispi temsil sistemi ile yeni seçimler yapılacak.

SEÇİMİ KAZANAN YENİ DEMOKRASİNİN PLANI NEDİR?

21 Mayıs’ta yapılan erken milletvekili seçimlerinde en yakın rakibi SYRIZA’dan 20 puan fazla oy alan Yeni Demokrasi (YD) cephesinde Başbakan ve kurmayları, iktidara gelecek güçlendirilmiş nispi temsil sistemini dikkate aldı. 25 Haziran’da yürürlüğe girdi ve başlaması beklenen bu yeni seçim döneminin de başlaması bekleniyor. Buna göre Miçotakis, 25 Haziran seçimlerinden tek başına iktidar hedefini gerçekleştirerek çıkmayı ve 28-29 Haziran’daki Avrupa Konseyi toplantısına odaklanmayı hedefliyor.

Yeni seçimlerde YD, ülkede istikrarın, yani önümüzdeki dört yılı vatandaşların günlük yaşamındaki önemli sorunları çözerek yönetecek güçlü ve kendine güvenen bir hükümetin olması gerektiğine dikkat çekecek. Miçotakis de vereceği mesaj çerçevesinde herkese daha uygun maaş, ücretsiz halk sağlığı hizmetleri ve kaliteli bir kamu sektörü vaadinde bulunacak. Türkiye ile olan bağlar bağlamında ülkenin güvenlik boyutunun da altını çizecektir.

MUHALEFET PARTİLERİNİN YAKLAŞIMI NE OLACAK?

Ana muhalefet partisi SYRIZA, bugün Tsipras’ın altını çizdiği gibi ‘sağcı politikalarla kontrolden çıkmış bir hükümeti engellemek’ sloganıyla yeni seçimlere katılacak. Parti Merkez Komitesi, 24 Mayıs Çarşamba günü öğle saatlerinde toplanarak önce seçim sonuçlarını değerlendirecek, ardından kaybedilen tabanı geri kazanmak amacıyla yaklaşan seçim sürecinde yapılacak değişiklikleri görüşecek.

PASOK cephesinde ise yeni seçimlere ilişkin temkinli bir iyimserlik havası hakim. PASOK yetkilileri, partinin oylarını yüzde 40 artırdığına, SYRIZA ile aradaki farkın azaldığına ve PASOK’un 6 seçimde ikinci parti olduğuna dikkat çekti. Parti kendi bakış açısına göre bu başarılı tabloyu 25 Haziran seçimlerinde de tekrarlayacaktır.

Öte yandan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nikos Sofianos, bu sabah ERT1 kanalına yaptığı açıklamada, daha güçlü bir KKE ile Miçotakis hükümetinin hem iktidarda hem de iktidarda zorluk çekeceğini vurguladı. parlamentoda ve sokaklarda ve “halkın militan gücü” KKE’nin hükümeti köşeye sıkıştırabileceğini. KKE’nin duruşunun sol ve ilerici kesimin değerli bir kesimi tarafından alkışlandığını, KKE’ye oy vermeyi düşünmeyenlerin artık adım atma zamanının geldiğini kaydeden Sofianos, SYRIZA ve PASOK’un bir arada olamayacağını söyledi. Halk için önemli bir muhalefet.

dazkiri-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu